Välja klösträd till katten

Först av allt, när man funderar på att köpa en klösträd bör du bestämma vilket klösträd som skulle vara bäst för just din katt. Allt beror på kattens storlek, klättringsförmåga och kattens ålder.

Klösträd för mindre katter

Vilken storlek på klösträd är bra för kattungar? Vad är bäst för katten, ett enormt klösträd eller ett litet klösträd? För kattungar rekommenderas ett litet och brett klösträd eftersom de flesta små katter, speciellt kattungar, inte har så bra kontroll på kroppen och oftare trillar av ett högväxt klösträd och kan då skada sig.

Kontrollera när du köper ett klösträd för kattungar att det inte har höga, smala avsatser som kattungarna kan trilla ner från. Därför rekommenderas att köpa ett stadigt, brett och roligt klösträd, som är hållbart och säkert. Detta kommer att ge katten massor av underhållning.

Hur kommer klösträdet att underhålla mina katter och kattungar

Genom att leka, hoppa och klösa kan katter och kattungar vistas en lång tid på ett klösträd. Katter tycker inte enbart om att vistas högt upp utan njuter av det roliga att klättra i trädet, klösa och leka tafatt om du har flera katter.

Det är bra att ha flera hängande leksaker i klösträdet, så att speciellt unga katter får massvis av underhållning eftersom de ofta blir uttråkade och rastlösa. En större katt behöver ett stort klösträd så att den får gott om utrymme att klättra, klösa och motionera på trädet.

Den äldre och mindre rörliga katten

För äldre katter och för de katter som inte rör sig så mycket behövs ett klätterträd med mer utrymme, fler avsatser att klättra och sova på och fler ställen att klösa på.

Vilken färg på klösträdet matchar mitt hem bäst

När du köper ett klösträd kan du oftast välja vilken färg du vill ha den i också. Försök välja en färg som bäst matchar ditt hus. Om dina väggar och möbler är ljusa, då kan du ta ett ljusare träd. Men om dina väggar och stolar är av mörkt trä, kanske du ska välja ett mörkt klösträd.

Material på klösträdet

Köp aldrig ett klösträd som inte har skyddsmaterial på avsatserna. Detta innebär att det inte finns något material som täcker träet. Det är billigare men sämre och farligt för din katt eftersom flisor kan hamna i kattens tassar och skada dem. Dessutom är klösträd utan täckmaterial fult, kalt och obehagligt för din katt att sitta på.